Lasīšanas laiks: 2 min
Brīvdienas ir īstais laiks, lai nesteidzīgi pagatavotu kādu gardu un sātīgu maltīti, ko baudīt pašam vai kopā ar visu ģimeni. Tuvojoties nedēļas nogalei, “Rīgas Miesnieka” gaļas eksperti piedāvā izmēģināt pavasarīgu recepti no Latvijas pļavu, dārzu un lauku labumiem, kas priecēs acis un sildīs sirdi.
Sastāvdaļas:
- Viena pilna sauja dabā atrodamo zaļumu (piemēram, gārsa, pieneņu lapas, skābenes, mazās nātrītes);
- 300 gramu “Rīgas Miesnieks” mini gaļas bumbiņu;
- 5 vidēja lieluma gurķi;
- 2 ēdamkarotes sāls;
- 3 ēdamkarotes cukura;
- 7 ķiploka daiviņas;
- 5 lapiņas jauno upeņu dzinumu;
- 1 litrs minerālūdens;
- 500 gramu rabarberu;
- 20 mililitru rapšu eļļas.
Pagatavošana:
Sākumā smalki sagriež rabarberus, liek katliņā un pievieno divas ēdamkarotes cukura. Silda uz lēnas uguns, līdz rabarberi palikuši mīksti, tad visu sablenderē. Gurķiem nogriež galus un ieliek bļodā. Pēc tam citā bļodā sajauc divas ēdamkarotes sāls, vienu ēdamkaroti cukura un ūdeni, visu kārtīgi samaisa, līdz sāls un cukurs izšķīduši. Notīra ķiploku daiviņas, ar naža plakano pusi tām mazliet uzspiež un saplacina. Gan ķiplokus, gan upeņu lapas (dzinumus) liek klāt gurķiem, pārlejot ar sāls un cukura marinādi. Atstāj uz dažām stundām ievilkties.
Zaļumus sākumā noskalo un kārto bļodā vai uz dēlīša. Sagriež gurķus un kārto pie salātiem, pēc tam visu pārlej ar rapšu eļļu. Gaļas bumbiņas uzdur uz kociņa vai zariņa un uzliek uz salātiem, tos nesaplacinot. Ar tējkaroti uz porcijas uzkārto rabarberu biezeni. Pēc vajadzības salātiem pievieno sāli. Maltīti dekorē ar nelielām pļavā atrodamām puķītēm.