Lasīšanas laiks: 2 min
Viena no šīm tradīcijām, bez kuras nav iedomājamas Lieldienas – olu krāsošana. Lielākoties šī tradīcija apvieno visu ģimeni – kopā sanāk visi, gan jauns, gan vecs, un rāda savas prasmes, lai viņa krāsotās olas būtu skaistākās, spilgtākās un raibākās.
Tomēr nereti mēs nedaudz aizraujamies un skat – krāsoto olu pilni grozi! Protams, svētku laikā olas tiek sistas uz nebēdu, piekopjot visas Lieldienu tradīcijas – olu ripināšanu, kaušanos ar olām, u.c. Tomēr gandrīz katrai saimniecei katru gadu pēc Lieldienām ir viena un tā pati rūpe – ko darīt ar pāri palikušām krāsotajām olām?
Lai šogad saimniecēm izlīdzētu šajā jautājumā, “Lage Ko” galvenā konditore Nadežda Lukjančuka atklāj lieliskus ieteikumus, kādos ēdienos var pielietot pāri palikušās olas, piebilstot, ka labāk tomēr būtu krāsot tik daudz olu, cik spēj apēst. Taču, ja sanācis par daudz, labāk doties ciemos un dāvināt raibās Lieldienu olas.
- Siera-ābolu salāti: sagriež 2 ābolus, kam pievieno sarīvētu sieru un 3-4 olas. Pievieno majonēzi un garšvielas pēc vajadzības – sāls, melnie pipari u.c. (paredzēts 2 personām);
- Krabju nūjiņu salāti: 1/2 paciņa krabju nūjiņas tiek sagrieztas, kam pievieno kukurūzu (aptuveni 1 bundžiņa), 2-3 tomātus, sarīvētu sieru. Klāt pieliek sasmalcinātas 2-3 olas, kā arī sāli un majonēzi (paredzēts 2 personām);
- Avokado-garneļu salāti: viens avokado tiek nomizots un sagriezts gabaliņos, notīrītas olas (2-3) un sasmalcinātas gabaliņos, pievieno sarīvētu sieru. Atlaidinātas garneles pievieno avokado, siera masai. Pievieno klāt majonēzi (paredzēts 2 personām). Ja ir vēlēšanās, var pasniegt uz franču maizes. Tad jau tā kalpo kā uzkoda;
- Uzkoda: vārītu olas dzeltenumu sajauc ar majonēzi, ieliek atpakaļ vārītā olas baltumā un pārber pāri zaļumus, dārzeņus. Var izdekorēt ar brētliņu/siļķes gabaliņu;
- Pīrāgi: pēc izvēles var ņemt kārtaino vai rauga mīklu un pildījumam var izmantot olu, zaļumus, sēnes, rīsus, dārzeņus. Šīs sastāvdaļas dažādās variācijās var pievienot cepot gan lielu pīrāgu, gan mazos pīrādziņus.