Lasīšanas laiks: 2 min
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis “zaļā iepirkuma” prasību pārkāpumus Cēsu profesionālās vidusskolas ēdnīcā, kur vietējas izcelsmes pārtikas produkti aizstāti ar citu valstu izcelsmes produktiem, kam “zaļā karotīte” nav piešķirta, aģentūru BNS informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.
Viņa sacīja, lai gan PVD pārbaudē konstatēja, ka uzņēmumam, kas nodrošina ēdināšanu izglītības iestādē, saskaņā ar “zaļā iepirkuma” prasībām, ēdienu gatavošanā būtu jāizmanto tādā Latvijas uzņēmumā ražoti gurķi, tomāti un puravi, kas atbilst “zaļā iepirkuma” prasībām, tostarp ir audzēti Latvijā, taču vietā tika izmantoti Spānijas izcelsmes dārzeņi.
Savukārt iepirkumam atbilstošā Latvijas uzņēmumā ražotās cūkgaļas vietā bieži tika izmantoti Polijas un Vācijas izcelsmes cūkgaļas produkti, atbilstošos Latvijas uzņēmumos ražota “Holandes” siera vietā izmantots Polijas izcelsmes siers, bet kāposti, burkāni, sīpoli un āboli ir iegādāti tādā Latvijas uzņēmumā, kur “zaļā karotīte” piešķirta tikai kartupeļiem.
Tā kā “zaļā iepirkuma” uzraudzība nav PVD funkcija, par šiem faktiem PVD administratīvo lietvedību uzsākt nevar, taču PVD par pārbaudē konstatēto ir informējis Cēsu novada domi turpmāku lēmumu pieņemšanai.
Aģentūra BNS jau vēstīja, ka valdība sēdē pērn 9.septembrī atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādāto instrukciju, kas nosaka ” zaļā publiskā iepirkuma ” pamatprincipus pārtikas produktu piegāžu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem.
Instrukcija sniedz norādījumus pārtikas produktu piegādes iepirkumu dalīšanai daļās, tehnisko specifikāciju sagatavošanai un tajās iekļaujamām obligātām un ieteicamām prasībām, piedāvājumu izvēles kritērijiem, līgumos ietveramām prasībām. instrukcija paredz, ja pasūtītājs tehniskajā specifikācijā nav izmantojis visus instrukcijā norādītos “zaļā publiskā iepirkuma” principus, tam nav tiesību piemērot piedāvājumu izvēles kritēriju zemākā cena. Tāpat instrukcijā ir paredzēt, ka cenas īpatsvars saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma gadījumā nedrīkst būt lielāks par 50%.
Skolas direktore Maira Apsīte par to visu zināja…Pati mums to stāstīja un mūsu sūdzības par negaršīgo pārtiku un par kotletēm ar griķiem un rīsiem, bet bez gaļas, viņa uzklausīja, bet neko nedarīja lietas labā…Direktore to vien dara, kā slavē Latviju, bet tad kāpēc neatbalsta savu valsti un tās ražotājus??? Ēdnīcas pārtika tiešām ir negaršīga, tad jau labāk barotu ar ”Optima līnija”… :/
Un vispār kāpēc jāsatraucas par to ēdnīcu? Labāk apskatāt skolas kopmītnes! Tur vajadzētu aizsūtīt kādu būvekspertu lai novērtē, blakus grausts avārijas stāvoklī un pašas ”kojas” arī nav tālu no tā!!