Lasīšanas laiks: 2 min
Sākoties drēgnajam rudens un ziemas laikam, ikvienam ikdienā nepieciešams uzņemt pietiekami daudz vitamīnu, lai mēs būtu veselīgāki, enerģiskāki un dzīvespriecīgāki. Veselīgie dažādu augļu un dārzeņu kokteiļi ir labākais veids, kā saņemt organismam tik nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas.
Restorānu “Gan Bei” kokteiļu miksalogs un kvalitātes speciālists Ross Roberts Stepānovs atklāj vairākas lieliskas kokteiļu receptes. Viņš arī atzīst, ka gan rudenī, gan ziemā, kad vēl pieejami mūsu pašu āboli, to sula ir neaizvietojama sastāvdaļa katrā veselīgajā kokteilī.
Ieteikumi:
1. Var pagatavot svaigi spiestu burkānu sulu, ar nelielu daudzumu sāli un trīs veidu piedevām pēc izvēles – saldo krējumu, olīveļļu vai bazilika pesto;
2. Sulai būtu ieteicams pievienot pilīte eļļas, lai atbrīvotu vērtīgo E vitamīnu;
3. Pesto var gatavot no visdažādākajiem zaļumiem – dillēm, pētersīļiem vai citiem zaļumiem, taču tā jau ir katra paša gaumes lieta;
4. Pie burkānu sulas noteikti drīkst pievienot arī vērtīgo dzelzs avotu – biešu sulu, tikai jāatceras, ka biešu sulai, pirms tās lietošanas uzturā, ir jāļauj mazliet nostāvēties; to nedrīkst lietot uzreiz pēc izspiešanas;
5. Biete un burkāns ļoti labi sadzīvo ar ābolu un ķirbi – tos droši var apvienot vienā kokteilī.
Tiem, kam patīk eksperimentēt, varu ieteikt jaukt visas šīs sastāvdaļas kopā un baudīt kārtīgu rudens un ziemas vitamīnu spridzekli!
Speciālista viedoklis: Atis Tupiņš, dietologs
“Augļu un dārzeņu sulu kokteiļi ir labs veids kā uzņemt vitamīnus. Tas ir arī lielisks enerģijas avots, īpaši rudens/ziemas sezonā, kad nogurums mēdz būt lielāks un garastāvoklis depresīvāks laikapstākļu dēļ. Ja nu ir gadījies saslimt, tad ieteiktu lietot, tā saucamo, zaļumu ūdeni, kas ir viegli pagatavojams – sablenderē ūdeni ar zaļumiem, pēc tam ar marli nokāšot biezumus. Šo ūdeni būtu ieteicams turēt ledusskapī un izlietot 24 stundu laikā. Tāpat, ja sanāk izspiest ķirbja, saldo piparu sulu un šķiet, ka nedaudz par saldu, iesaku pievienot tējkaroti citronu sulu. Tā nolīdzsvaros garšu un dārzeņu sulas kokteilis būs vēl garšīgāks un veselīgāks. Vasaras sezonā savāktie zaļumi arī lieliski noder kā piedeva sulas kokteiļiem – tos var sagatavot ziemai, ieliekot saldētavā, un pēc tam lietot. Viena no labākajām piedevām ir spināti, kuri padara sulas kokteiļus vēl veselīgākus un gardākus.”