Lasīšanas laiks: 3 min
Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. “Rimi” veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu desertu receptes, kuras iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.
Karstie rabarberi
Pagatavošanas laiks 25 minūtes, porciju skaits paredzēts četriem cilvēkiem.
Nepieciešami 400 grami kārtainās sviesta mīklas, četri rabarberi, četras ēdamkarotes brūnā cukura, divas ēdamkarotes malta kanēļa un viena ola.
Katru kārtainās mīklas loksni sagriez trīs daļās, katru loksni iesmērē ar sakultu olu, pārkaisa ar kanēli un brūno cukuru.
Nomizo rabarberus, sagriež tikpat garās strēmelēs kā kārtainās mīklas loksnes. Katru rabarbera šķēlīti ierullē kārtainajā mīklā. Sakarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem un liek cepties rabarberu rullīšus. Cep 12 līdz 15 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni.
Cukura vietā vari izmantot arī medu. Tāpat var izmērcēt rabarberus iepriekš sagatavotā sīrupā. Neparastas krāsas rabarberus izdosies iegūt, ja izmērcēs tos zaļā vai sarkanā sīrupā.
Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize
Pagatavošanas laiks 45 minūtes, porciju skaits paredzēts četriem līdz sešiem cilvēkiem.
Nepieciešamas divas 250 gramu loksnes bezrauga kārtainās mīklas, 140 grami sviesta, 140 grami mandeļu miltu, 50 grami cukura, trīs rabarberi, 250 grami aveņu, trīs saujas lazdu riekstu, divas līdz trīs ēdamkarotes medus.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Sajauc mīkstu sviestu ar miltiem un cukuru, izveido drumstalas.
Nomizo rabarberus un sagriež plānās šķēlītēs, sajaucot tās kopā ar avenēm un medu. Liek vienai kārtainās mīklas plāksnei pusi rabarbera un aveņu pildījuma un trešdaļu drumstalu. Pa virsu klāj otru kārtainās mīklas loksni un virsū kārto pildījumu, uzber drumstalas un lazdu riekstus.
Plātsmaizi cep sakarsētā cepeškrāsnī vismaz 30 minūtes. Gatavu plātsmaizi pilnībā atdzesē, lai pildījums sacietē.
Kārtaino mīklu liek formā, citādi daļa pildījuma var iztecēt. Tāpat droši var variēt ar jaunām garšām – aveņu vietā var izmantot citas ogas vai augļus.
Slinkā pavlova jeb bezē ar ogām
Pagatavošanas laiks piecas minūtes, porciju skaits paredzēts četriem cilvēkiem.
Nepieciešami 150 grami bezē cepumu, 400 grami jogurta bez piedevām, 500 grami dažādu ogu, viena sauja piparmētru lapiņu.
Pusi no ogām saspiež vai sablenderē kopā ar daļu piparmētru. Sadrumstalo bezē cepumus. Trešdaļu bezē cepumu kārto uz šķīvja, pa virsu liek pusi jogurta un pusi ogu mērces.
Pāri ogām atkal kārto trešdaļu bezē cepumu drumstalu, tad atlikušo jogurtu un ogu mērci. Desertu noslēdz ar atlikušo bezē cepumu drumstalu kārtu, rotā ar piparmētru lapiņām. Šī deserta pagatavošanā var izmantot lielu trauku vai arī var gatavot desertu atsevišķos traukos.