Lasīšanas laiks: 2 min
Alus darītava “Valmiermuižas alus” ir atjaunojusi vienu no Latvijas senākajiem alus zīmoliem “Kokmuižas alus”, portālu “Valmieras Ziņas” informēja uzņēmuma vēstnese Elīna Neimane.
Ar šo zīmolu atbilstoši 17.gadsimta alus brūvēšanas tradīcijām tiks darīti eila tipa ali. Pirmie divi eili jau ir izbrūvēti un to izveidē ieguldīti 30 tūkstoši eiro. Pašreiz tiek plānots, ka “Kokmuižas alus” eili veidos ap 5% no kopumā “Valmiermuižas alū” izbrūvētā alus. Pirmo reizi jaunās garšas varēs nobaudīt sestdien, 12.septembrī, Kocēnos, Kokmuižas svētku laikā.
Alus ar zīmolu ”Valmiermuižas alus”, atbilstoši pirms sešiem gadiem izvirzītajam mērķim, šobrīd ieņem ap 1% Latvijas alus tirgus. “Kāpināt apjomus, kā esam teikuši jau iepriekš, neplānojam. Taču aizvien biežāk cilvēki par labu atzīst restorānu ar ne tikai plašu vīna, bet arī izmeklētu alus piedāvājumu. Tāpēc piedāvāsim restorāniem arvien bagātākas un daudzveidīgākas alus garšas buķetes,” saka Aigars Ruņģis, “Valmiermuižas alus” saimnieks. “Mūsu attīstības nākamais solis alus baudīšanas kultūras veidošanā Latvijā ir atjaunot leģendāru Latvijas alus zīmolu ar senu vēsturi – “Kokmuižas alus”, kas piedāvās eilus ar intensīvu garšu.”
Līdz 19.gadsimta beigām, kad aldari iemācījās brūvēt alu zemākās temperatūrās un populārs kļuva lager jeb “apakšējās” raudzēšanas alus, Latvijā un citviet pasaulē bija pieejams tikai eils jeb “augšējās” raudzēšanas alus. Šobrīd Latvijā, alus baudītājiem kļūstot izglītotākiem un prasīgākiem pēc garšu daudzveidības, atdzimst pieprasījums arī pēc eila tipa alus.
Pirmās ziņas par alus darīšanu Kokmuižā minētas 1688.gadā. 1867.gadā tā kļuva par lielāko muižas alus darītavu Livonijā. 1905.gadā “Kokmuižas alus” izstādē Parīzē saņēma zelta medaļu. Gadā Valmieras apriņķa alus darītavas Valmiermuižā un Kokmuižā izbrūvēja gandrīz tikpat daudz alus, cik Rīgas alus darītavas kopā. Savu darbību alus darītava Kokmuižā pārtrauca II Pasaules kara laikā.
“Kokmuižas alus” eili “Valmiermuižas alus” darītavā tiks darīti nelielā daudzumā. Tiem tiks izmantoti tikai “augšējās” raudzēšanas raugi, tā rodoties intensīvām garšas buķetēm kā 17.gadsimtā. Pašreiz izbrūvēti divi eili – “Salmu krāsas eils” 6.8% ar vienas šķirnes apiņiem un “Rudais eils” ar trīs dažādu šķirņu apiņiem 6.5%. Nākotnē plānots piedāvāt arvien jaunas apiņotas, intesīvas eila garšas.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.
Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.