Lasīšanas laiks: 2 min
Apelsīns ir ne tikai gards auglis, bet tam piemīt dziedinošas īpašības. Ārstniecības augu audzētāja un zinātāja Zeltīte Kaviere portāla “Valmieras Ziņas” lasītājiem piedāvā divas receptes, kā izmanto apelsīnu organisma atveseļošanā.
“Apelsīns vispilnīgāk dāvā savas pozitīvās īpašības, ja lieto mīkstumu kopā ar mizu.
Mīkstumā ir C vitamīns, savukārt mizā ir P vitamīns, kas palīdz C vitamīnam uzsūkties cilvēka organismā. C un P vitamīna kombinācija palīdz piesaistīt dzelzi. Tāpat apelsīna mizu sastāvā ir daudz ēterisko eļļu, miecvielu, pektīnu, karatonoīdu, fitoncīdu, kā arī B1, B2 un citi vitamīni. Tādēļ apelsīnus ieteicams ēst kopā ar mizu vai vismaz mizas baltumu,” skaidroja Z.Kaviere.
1.recepte
Sastāvdaļas
- 200 grami apelsīna mizas
- 1 litrs degvīna
- 1 litrs cukura sīrupa. To pagatavo, vienam litram ūdens pievienojot puskilogramu cukura un sulu no viena citrona.
Pagatavošana
Apelsīna mizas sasmalcina un aplej ar degvīnu. Notur vismaz divas nedēļas istabas temperatūrā. Ieteicams noturēt četras nedēļas, jeb visas četras mēness fāzes. Nokāš un atšķaida ar cukura sīrupu. Sīrupa vietā var lietot arī puslitru medus.
Lietošana
Lieto divas reizes dienā pa ēdamkarotei. Apelsīnu mizu uzlējums palīdz uzlabot asinsvadu caurlaidību, stiprina asinsvadus, izcili palīdz saaukstēšanās ārstēšanai. Karatonoīdiem ir dziedējošas īpašības, tādēļ šis uzlējums ieteicams gastrīta slimniekiem. Mizu sastāvā esošās vielas veicina gremošanu, tādēļ ieteicams lietot aizcietējuma gadījumos. Miecvielām ir savelkošs efekts, tādēļ uzlējums palīdz novērst asiņošanu, savukārt pektīni palīdz izvadīt no organisma toksiskas vielas.
2.recepte
Sastāvdaļas
- Puskilograms apelsīnu
- 100 grami mārrutku saknes vai konservētu mārrutku no burciņas
- 1 kilograms cukura
- 1 litrs baltvīna
Pagatavošana
Nemizotus apelsīnus un mārrutkus sasmalcina blenderī. Pievieno cukuru un atstāj uz pusstundu, lai tas izkūst un masa atsulojas. Pielej vīnu un iegūto maisījumu iepilda burkā vai kādā citā karstumizturīgā traukā ar vāku. Trauku ievieto katlā un vāra vienu stundu ūdens peldē. Pēc atdzišanas trauka saturu nokāš un izspaida.
Lietošana
Lieto piecas līdz sešas reizes dienā pa ēdamkarotei. Šis līdzeklis satur karatonoīdus, C vitamīnu un citus vitamīnus, citronskābi, augļu cukurus, biokolonoīdus, pektīnvielas. Tāpat līdzeklis satur sirdij, asinsvadiem un organisma imunitātei svarīgos kālija, kalcija un fosfora sāļus. Savukārt mārrutks piešķir līdzeklim selēnu, kas ir svarīgs imunitātei un šūnu vielmaiņai, kā arī B1 vitamīnu jeb tiamīnu, kas nodrošina organismā ogļhidrātu, tauku un aminoskābju ķēžu metabolismu. Līdzeklis ārstē aterosklerozi, hipertoniju, podagru un visas citas locītavu slimības, kas saistītas ar sāļu nogulsnēm. Palīdz novērst aknu kaites, kā arī hipovitaminozi un avitaminozi.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.
Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.