Lasīšanas laiks: 2 min
“Mellenes ar pienu ir viena no manām bērnības spilgtākajām garšām. Es vēlējos šo garšu ietvert kūkā un izvēlējos to papildināt ar šokolādi,” portālam “Valmieras Ziņas” atklāja konkursa “Latvijas gardākā kūka” Vidzemes pusfināla dalībniece, valmieriete, Kristīne Romanovska, kuras sirdi joprojām silda pirms diviem gadiem iegūtais diploms par atzītāko Vidzemes novada mājas tortes garšu.
Kūkas “Mellenes ar pienu” recepte ir jauna, īpaši konkursam veltīta. Savukārt Kristīnes gatavotā šokolādes siera kūka viņas draugu un radu lokā jau vairākus gadus ir ļoti iecienīta.
Šis nebija pirmais kūku konkurss, kurā Kristīne piedalījās. Pirms diviem gadiem “Staburadze” Valmierā organizēja līdzīgu konkursu, kas Kristīnei bijusi kolosāla pieredze, jo no skatītājiem jutusi ļoti lielu atbalstu un komplimentus par gardo kūku.
“Vislielākais prieks bija par pārsteigumu pazīstamu cilvēku sejās: “Kristīn, es nezināju, ka Tu māki cept kūkas!”
Tās bija fantastiskas sajūtas, tādēļ, ieraugot Rimi konkursa reklāmu, es vēlējos tās atkārtot.”
No konkurenču veikumiem Kristīnei vislabāk garšojusi Pelnu kazas siera torte, kas garšas buķetes ziņā ļoti pārsteidza. “Pelnu rūgtenums bija lielisks akcents savienojumā ar saldo, krēmīgo kūku un ogām. Man pašai ļoti garšo bezē kūkas, tādēļ izskata un receptes ziņā mana favorītkūka bija “Mums obligāti jāsatiekas”, kas arī ieguva iespēju piedalīties Rīgas finālā.”
Ceļš līdz gardām kūkām Kristīnei nav bijis pārāk viegls. Kā atklāj viņa pati, sākotnējie eksperimenti nebija īpaši sekmīgi, parasti gatavošana beidzās ar kaut ko sadedzinātu, nopludinātu vai sasistu. Tomēr ar laiku rosīšanās pa virtuvi sāka vainagoties panākumiem un realizējās skaistos un gardos ēdienos. Vislabāk Kristīnei patīk gatavot tieši saldos ēdienus un kūkas, jo pati ir liela saldummīle.
Kūku cepšanas konkursi ir Kristīnes radošais izaicinājums:
“Visvairāk es izbaudu to brīdi, kad kūka top manā prātā – kā tā pa slāņiem tiek uzprojektēta. Prātā cenšos izdomāt, kā fantāziju par kūku realizēt dzīvē.
Tomēr, lai cik rūpīgi kūka tiktu plānota, vislabākās idejas parasti iešaujas pēdējā brīdī, kad kūka jau ir gatavošanas procesā. Man bija neviltots prieks par to, ka cilvēkiem ir palikusi prātā mana iepriekšējā torte ar sarkano piparu – cilvēki nāca klāt un teica labus vārdus. Tieši šis skatītāju atbalsts ir vislielākais gandarījums, ko sniedz dalība konkursā. To noteikti gribētu izjust atkal, tāpēc arī turpmāk piedalītos kūku konkursos, īpaši savā pilsētā – Valmierā. Ceru, ka arī šī melleņu kūka paliks cilvēku prātos. Tiesa, ļoti žēl, ka skatītājiem nebija iespēja nogaršot konkursantu kūkas.”