Valmieras Ziņas

8 dabīgas Lieldienu olu krāsošanas receptes un uztura padomi (1)

Lasīšanas laiks: 4 min

Pavasara saulgrieži ir klāt! Lai arī šogad Lieldienās nav ieteicamas tradicionālas viesošanās un kopā sanākšanas, tas nenozīmē, ka tādēļ šos svētkus nevaram pienācīgi sagaidīt un izjust svētku noskaņojumu! Turklāt veselīgākiem un košākiem svētkiem talkā nāks sertificētas uztura speciālistes Lienes Sondores un BENU Aptiekas farmaceites Zandas Ozoliņas padomi pārdomātai ēdienkartei un dabīgi veidotiem, skaistiem Lieldienu olu toņiem!

Olas mūsu uzturā

Teju vai neviens ēdiens nav iedomājams bez olu klātbūtnes – konditorejā, gastronomijā… Mēs tās kuļam mērcēs, krēmos, kulteņos vai ēdam vienkārši uzceptas vēršacī, vārītas, olas mēs krāsojam Lieldienās, un ar olām tiek veikti dažādi rituāli jau gadsimtiem ilgi – galvenokārt, lai godinātu pavasara atnākšanu. Praktiski visu tautu ēdienkartēs mēs atradīsim olas.

Latvijā pārtikā vispopulārākās ir vistu un paipalu olas, taču pasaulē ir sastopamas visdažādākās olu gastronomiskās tradīcijas. Svarīgi, ka neatkarīgi no veida olas mūsu ēdienkarti papildina ar kvalitatīvām olbaltumvielām, uzsver uztura speciāliste.

Olu uzturvērtība

Vidēji vienas olas svars bez čaumalas ir 40 g, un tās ir vidēji 64 kalorijas. Olas nesatur ogļhidrātus, vienā olā ir ap 5-6 gramiem olbaltumvielu, bet tauki – pārsvarā nepiesātinātās taukskābes, Omega-3 un Omega-6. Olas satur selēnu, cinku, retinolu, tokoferolu. Olas dzeltenums ir vērtīgs – tas satur A, D, B grupas vitamīnus, fosforu, kāliju, kalciju, dzelzi, cinku, β karotinoīdus. Olas satur arī lecitīnu un holīnu, kas ir nepieciešams labai smadzeņu darbībai, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un neļauj paaugstināties holesterīna līmenim.

Jāņem vērā, ka olas uzturvērtība būs atkarīga no vistas audzēšanas – vai tā ir augusi brīvā vidē vai lielfermā. Brīvā vidē audzētu vistu olās būs nedaudz vairāk Omega-3, karotinoīdu, galvenokārt luteīna un zeaksantīna, kas labvēlīgi ietekmē acu veselību.

Cik daudz olu ēst?

Tiek pieņemts, ka viena ola dienā veselībai draudus neradīs un holesterīna līmeni nepaaugstinās. Taču, ja ir kādas veselības problēmas, vienmēr ir jākonsultējas ar ārstu, cik daudz un kā pagatavotas olas drīkst ēst. Nevajadzētu gan vienā dienā apēst visas septiņas olas, uzsver L. Sondore. Jāatceras, ka olbaltumvielas satur arī gaļa, zivis, pākšaugi un graudu valsts produkti.

Drošība

Uztura speciāliste uzsver – nekvalitatīvas, nepareizi uzglabātas un pagatavotas olas var radīt risku saslimt ar salmonelozi! Iegādājoties olas, vienmēr pārliecinieties par to svaigumu (derīguma termiņš norādīts uz iepakojuma, kur būs informācija arī par putnu turēšanas metodi).

Pirms ievietošanas ledusskapī olas noteikti ir jānomazgā un jāglabā tām paredzētā nodalījumā. Ja olai ir ieplīsusi čaumala – olu izmet! Drošības apsvērumu dēļ neiesaka uzturā lietot jēlas olas. Tās arī organismā slikti sagremojas.

Pagatavojot olas, jāatceras, ka salmonellas iet bojā 70 ° C pēc 5-10 minūtēm. Cieti vārīta ola ir droša uzturā, savukārt mīksti vārītā olā, ja to vāra četras minūtes, salmonellas var vēl saglabāties!

Grūtniecības laikā ir jālieto termiski apstrādāti produkti un tas nozīmē, ka topošām māmiņām olas uzturā jālieto kārtīgi izceptas vai cieti vārītas!

Olas pēc svētkiem

Ja lieto olas pēc Lieldienām, tad krāsotās olas ir jāuzglabā ledusskapī. Tās var izmantot visdažādākajās receptēs, piemēram, salātos, zupās un uzkodās:

  • zaļumu salātos kopā ar jaunajām nātru lapiņām, gārsu, skābenēm, spinātiem, gurķiem un sarkano sīpolu ripiņām;
  • sviestmaižu krēmā ar tunci, kapātam olām un garšvielām;
  • nātru zupā vai skābeņu zupā ar olām;
  • pildītu olu pagatavošanai – dzeltenumu sajaucot ar sinepēm, majonēzi, krējumu vai grieķu jogurtu;
  • maizītēs ar ķilavām un olu.

Dabīga olu krāsošana

Katrai ģimenei ir savas tradīcijas un paņēmieni Lieldienu olu krāsošanai. BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa piedāvā dažādas ierastas metodes, un šogad Lieldienu olu paletē ieviest kādu jaunu, ar dabiskām krāsām iegūtu toni. Lūk, daži ieteikumi.

Rozā krāsai – biešu sula ar etiķi vai dzērveņu sula. Košākam tonim: puslitru sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar divām ēdamkarotēm etiķa, olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2 stundas ievilkties. Gaišam tonim: uzvāra olas spēcīgā dzērveņu sulā, atļauj tām ievilkties.

Tradicionāli sarkanbrūnai – sīpolu mizas. Četras krūzes sarkano vai balto sīpolu mizas vāra 30 minūtes līdz 1 stundai, pievieno olas. Atkarībā no turēšanas ilguma, olas sanāks no sarkanīgi brūnas līdz tumši sarkanai krāsai. Olas pēc tam var apsmērēt ar olīveļļu – spīdumam.

Dzeltenai – kurkuma. Trīs ēdamkarotes kurkumas jeb dzeltensaknes ieber puslitrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties.

Koši zilai – zilais kāposts. Sīki sakapātu kāpostu iemērc uz nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No rīta šķīdumā ieliek jau novārītas olas, atļauj ievilkties.

Tumši violetai – sarkanvīns. Spēcīgu sarkanvīnu pārlej olām tā, lai tās pilnībā noklāj, pēc 12 stundām olas izņem un atstāj nožūt. Svarīgi – nemazgāt un nepārklāt tās ar eļļu.

Gaiši rozā tonis – avokado mizas. Avokado mizas un uz pusēm sagrieztus kauliņus ieliek ūdenī un vāra vismaz stundu. Pēc tam izņem mizas un kauliņus, pievieno ēdamkaroti etiķa un ievieto olas. Olas uzvāra un atstāj ievilkties vismaz 15 minūtes.

Koši dzeltenai – burkānu laksti. Sakapātus burkānu lakstus un mizas vāra ūdenī 15 minūtes, pievieno 2 tējkarotes etiķa, novārījumā liek mērcēties olas.

Lillā krāsai – upenes. Olas ievārījumā vāra apmēram 10 minūtes, pēc tam ļauj ievilkties vēl aptuveni 10 minūtes.

Lai priecīgas Lieldienas!

    Skolnieciņš no svētbirzs - 23.03.2021


    Nemanot tuvojas Lielā diena jeb Lieldienas. Šie pavasara saulgriežu svētki mūsu tautai ir loloti un svēti. Šogad Lieldienas būs svētdien, 4. aprīlī. Lai arī Lieldienas ir līksmi gadskārtu svētki, tomēr šogad Lieldienu svinēšanu apbēdina ārkārtējais stāvoklis, kas izsludināts visā Latvijas Republikas teritorijā līdz 6. aprīlim. Būsim piesardzīgi un ievērosim epidemioloģiskās drošības prasības. Nevazāsimies pa baznīcām, bet gan paliksim mājās. Pavadīsim šos svētkus ar ģimeni pie dzīru galda. Iedegsim krāsainas svecītes uz galda par godu Latvju Dieviem. Iedegsim gaiši zaļu svecīti skaistā, māla svečturī par godu Dabas Mātei – mūsu Dievietei. Iedegsim dzeltenu svecīti skaistā, māla svečturī par godu likteņa Dievietei Laimai. Iedegsim pelēku svecīti skaistā, māla svečturī par godu Veļu Mātei – Nāves Dievietei. Iedegsim tumši zilu svecīti skaistā, māla svečturī par godu Pērkonam – Debesu Tēvam. Sadosimies rokas pie dzīru galda. Un lūgsim Latvju Dievu svētību sev un savai dzimtai. Svinēsim Lieldienas apzinīgi, godinot Latvju Dievus. Lai pavasaris ir ne tikai dabā, bet arī mūsu sirdīs un domās! Lai izdodas viss, kas iecerēts! Lai Dabas Māte mūs svētī! Lai Dabas Māte pasargā mūs no ļauna!
    Ar Dabas Mātes viedumu, Skolnieciņš no svētbirzs [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    #kovid-19 #covid-19 #pandēmija #Lieldienas #PavasaraSaulstāvji #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #DabasMāte #LatvjuDievuSvētība #auglība #bagātība #pārticība #veiksme #Skolnieciņš #svētbirzs

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Uzņēmums “Rūjienas saldējums” aicina pievienoties saldējuma fasēšanas darbiniekus Mēs Tev uzticēsim: Veikt darbu pie ražošanas līnijām saldējuma ražotnē - fasēšana, līmēšana, krāmēšana un citi pienākumi; Veikt gatavās produkcijas, iepakojuma kvalitātes, marķējuma novērtēšanu; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus pēc maiņas vadītāja norādēm. No Tevis sagaidām: Precizitāti, atbildības sajūtu, spēju produktīvi darboties intensīvos darba apstākļos; Spēju strādāt naktīs; Vēlmi mācīties un apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 5 EUR stundā, nakts stundās 7.50 EUR pirms nodokļu nomaksas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Darbu maiņu grafikā – dienas un nakts maiņas; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Iespēju iegādāties saldējumu par darbiniekiem draudzīgām cenām; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 31.janvārim uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: CEHA STRĀDNIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-01-31 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties ražošanas iekārtu operatoru! Darba pienākumi: Pamatdarbs pie ražošanas iekārtām, līnijām - produkta palaišana, uzraudzība, līniju regulācija un citi pienākumi; Uzraudzīt ražošanas iekārtu darbību; Veikt ražošanas iekārtu un līniju plānveida un neplānotos remontdarbus un citus darba pienākumus. No Tevis sagaidām: Pieredze un iemaņas darbā ar tehniskām iekārtām; Precizitāti, spēju pieņemt lēmumus, uzņemties atbildību; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pirms nodokļu nomaksas (viss atkarīgs no Tavas pieredzes, apķērīguma, vēlmes strādāt un citiem apstākļiem); Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 31. janvārim uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv  Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: PIENA PRODUKTU RAŽOŠANAS IEKĀRTU OPERATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-01-31 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Mūsu partneri