Valmieras Ziņas

5 pārtikas drošības princi, kas jāievēro, gatavojot produktus mājās

Lasīšanas laiks: 4 min

Pārtikas drošības ievērošana mājas apstākļos bieži tiek nepietiekami novērtēta, lai gan pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas procesā ir neskaitāmi riski – kļūdu pieļaušana var izraisīt dažādas nopietnas saslimšanas. Nepietiek tikai ar higiēnas prasību ievērošanu – roku, trauku un darba virsmas regulāra mazgāšana nenozīmē, ka pagatavotā pārtika būs nekaitīga veselībai. Circle K vides, veselības un drošības departamenta vadītāja Laima Volkova dalās padomos, kā parūpēties par pārtikas drošību mājās.

„Gatavojot mājās, zināšanu trūkuma dēļ cilvēki neapzinās, kādu ietekmi uz veselību var izraisīt nedroša pārtika. Esmu pārliecināta, ka pārtikas jautājumos labāk ir ievērot pat augstākas drošības prasības nekā nepieciešams, nevis riskēt ar savu veselību, ” stāsta L. Volkova.

1.Visi augļi un dārzeņi ir jāmazgā, bet gaļa nē

Maldīgi ir domāt, ka jāmazgā tikai tie produkti, kuri tiek ēsti ar visu mizu, piemēram, āboli un bumbieri. Patiesībā ir jāmazgā pilnīgi visi augļi un dārzeņi, arī mandarīni, apelsīni, greipfrūti un banāni. Nemazgājot šos augļus, mikroorganismi no mizas, to mizojot, tiek pārnesti uz augli un tik un tā nonāk organismā.

Savukārt ar jēlu gaļu ir tieši pretēji – pirms pagatavošanas to mazgāt nedrīkst vai tas jādara ļoti uzmanīgi. Gaļas mazgāšana, īpaši vistas gaļas ir bīstama – ar ūdens šļakatām mikroorganismi nokļūst izlietnē un uz dažādām virsmām. Tie pavisam nepamanāmi var tikt pārnesti uz citiem produktiem – ja gaļā esošie mikroorganismi nonāk uz pārtikas produktiem, kas tiek ēsti termiski neapstrādāti, piemēram, salāti, sekas var būt ļoti bēdīgas.

2.Atsevišķi virtuves dēlīši dažādiem produktiem

Viens no drošības principiem, kas jāievēro jebkurā situācijā, ir atsevišķu virtuves dēlīšu izmantošana zivīm, gaļai, dārzeņiem un maizei – tas ir pats drošākais veids, kā izvairīties no jēlos produktos esošo baktēriju nokļūšanas svaigajos produktos.

3.Produktu atkausēšana ~+ 4 grādu nevis, istabas temperatūrā

Jēla gaļa un zivju produkti tiek klasificēti, kā augsta riska pārtika – tie ātri bojājas un tajos ļoti ātri vairojas dažādi mikroorganismi, tāpēc to pagatavošanā jāievēro īpaša piesardzība. Viens no biežākajiem klupšanas akmeņiem ir nepareiza sasaldētas gaļas un zivju atkausēšana. Pēc ASV pārtikas drošības departamenta ieteikumiem drošākais pārtikas atkausēšanas veids ir tās pārvietošana no saldētavas uz ledusskapi (atkušanas laiks var aizņemt vismaz 24h). Tāpat pārtiku ieteicams atkausēt mikroviļņu krāsnī atkausēšanas režīmā vai ievietot slēgtā plastikāta maisiņā un turēt aukstā ūdenī (ūdeni ieteicams mainīt ik pēc 30 min.). Atkausēt pārtiku istabas temperatūrā nav ieteicams, jo, piemēram, gaļa un zivis no ārpuses atkūst ļoti ātri (kamēr iekšējais slānis atkūst lēni) un siltā vidē uz tās sāk vairoties mikroorganismi. Turklāt šāds pārtikas atkausēšanas veids negatīvi ietekmē produkta kvalitāti un garšas īpašības.

4. Jāizvairās no bīstamās temperatūras zonas

Produktu drošā temperatūras zona ir līdz + 4 grādiem pēc celsija un, karsējot 2 minūtes (pastāv arī citi gatavošanas paņēmieni kā ilgstošāka karsēšana zemākā temperatūrā) vai sasniedzot + 75 grādus mikroorganismi iet bojā. Savukārt temperatūra no +5 līdz +63 grādiem dēvēta par bīstamo zonu, kurā notiek strauja mikroorganismu augšana, kas var izraisīt dažādas saslimšanas

Piemēram, sildot zupu, ir jāsagaida moments, kad tā tūlīt sāks burbuļot, bet, gatavojot gaļu vai zivis, ar pārtikas termometra palīdzību ieteicams pārbaudīt produktu temperatūru, īpaši, ja neesat pārliecināts par spēju novērtēt gatavību pēc vizuālām pazīmēm.  Īpaši tas noder gadījumos, kad tiek gatavoti lielāki gaļas gabali. Dažādu ekspertu viedokļi atšķiras, bet tiek uzskatīts, ka optimālais ilgums pārtikas turēšanai bīstamajā temperatūras zonā ir ne ilgāk kā 2 stundas un tad tā ir jāizlieto vai jāpārvieto aukstumā (ledusskapī vai saldētavā). Tas tāpēc, ka atdziestot  pēc karsēšanas vai sasilstot pēc izņemšanas no ledusskapja produkts sasniedz bīstamo zonu, kas ir labvēlīga vide mikroorganismu attīstībai.

5. Jāseko līdzi produktu derīguma termiņiem

Lai uzturā lietotu drošu pārtiku, ir jāseko līdzi ražotāja noteiktajam derīguma termiņam. Turklāt atsevišķi jāseko līdzi pārtikas produktu izmantošanas ilgumam pēc iepakojuma atvēršanas. Nereti cilvēki kļūdās, uzskatot, ka pārtikai ar atvērtu un neatvērtu iepakojumu ir viens un tas pats uzglabāšanas termiņš, lai gan patiesībā tiklīdz produkta oriģinālais iepakojums ir atvērts, mainās tās lietošanas ilgums. Parasti tas ir ne ilgāks kā pāris dienas, bet precīzu informāciju par uzglabāšanas termiņu pēc atvēršanas jāmeklē uz produkta iepakojuma. Svarīgi zināt, ka ne visi mikroorganismi un baktērijas ir ar aci saskatāmi, saožami vai sagaršojami.

Saimniecība SIA “Blueberry Garden” Reģ.nr. 44103091288 aicina pieteikties strādnieku/ -ci saimniecisko darbu vadītāju Saimniecība nodarbojas ar krūmmelleņu audzēšanu nelielā platībā. Pienākumi: darbs stādījumu kopšanā - ogu krūmu sanitārās apgriešanas, mulčēšanas, minerālmēslošanas, kā arī citi saimnieciskie darbi pēc nepieciešamības; ražas laikā arī darbu vadīšana un uzraudzība krūmmelleņu laukā, tai skaitā norēķinu veikšana ar ogu lasītājiem un klientiem. Prasības: augsta atbildības sajūta, precizitāte un godprātība; laba fiziskā izturība un veselība, bez kaitīgiem ieradumiem; vēlama B kategorijas autovadītāja apliecība un savs transports. Piedāvājam: atalgojumu 5 - 6 EUR/h pirms nodokļu nomaksas, kas atkarīgs no darba izpildes rezultāta; darbs uz noteiktu laiku no maija līdz augustam. Maijā un jūnijā darbs uz pusslodzi, ražas laikā - jūlijā un augustā pilna slodze. Adrese: “Kraujas”, Kocēni, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4220 Pieteikties vakancei var rakstot uz e-pastu in.megne@gmail.com vai zvanot pa tālruni 26529065 pēc plkst. 18:00. Profesija: SAIMNIECĪBAS STRĀDNIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Kraujas, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Lauksaimniecība / Vide Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-09 Kontaktpersona: Inga Megne

Pievienojies mūsu komandai! Valmiermuižas pirmsskolas izglītības iestāde “Burtiņš” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā izglītības psihologu (0,4 darba likmei (12 stundas nedēļā)) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Ozolu iela 2A, Valmieras pagasts, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt psiholoģisku palīdzību bērniem; • veikt bērnu psiholoģisko izvērtēšanu un atzinumu sagatavošanu; • plānot un realizēt savu darbu saskaņā ar Iestādē realizējamajām pirmsskolas izglītības programmām; • konsultēt Iestādes darbiniekus un bērnu vecākus par bērnu audzināšanu; • sadarboties ar Iestādes vadību, pedagogiem un bērnu vecākiem, lai izstrādātu un īstenotu bērna atbalsta pasākumus, aktīvi iesaistīties Atbalsta komandas darbā; • kā arī veikt citus pienākumus psihologa amata ietvaros; un ja Tev ir: • apliecinājums par patstāvīgu psihologa profesionālo darbību - augstākās izglītības diploms par akreditētas bakalaura studiju programmas un akreditētas maģistra studiju programmas psiholoģijā apguvi, turklāt vismaz viena no šīm programmām ir profesionālā studiju programma; • reģistrācija psihologu reģistrā un psihologa sertifikāts noteiktā darbības jomā; • atbilstība Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.panta prasībām; • apgūta pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma “Speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā”; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; spēja analizēt un cieņpilni risināt konfliktsituācijas, saglabāt konfidencialitāti un toleranci; spēja argumentēt pieņemtos lēmumus vai veiktās darbības; • prasmes darbā ar datoru; mēs piedāvājam: • atalgojumu 1175.00 EUR pirms nodokļu nomaksas par pilnu darba likmi; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopijas gaidīsim līdz 2025.gada 23.maijam e-pastā: burtins@valmiera.edu.lv Pieteikums iesniedzams ar norādi “Psihologa/-es vakancei”. Tālrunis informācijai: 26330075. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: Izglītības un skolu PSIHOLOGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-05-23 Kontaktpersona: burtins@valmiera.edu.lv 26330075

Pievienojies mūsu komandai! Mazsalacas kultūras centrs (turpmāk – Iestāde) aicina darbā kultūras darba speciālistu/-i (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • plānot kultūras pasākumus dažādām sabiedrības grupām kultūras, mākslas, tautas jaunrades, novadpētniecības jomās un nodrošināt to īstenošanu; • nodrošināt vietēja un valsts mēroga pasākumu sagatavošanu un norisi, finansējuma piesaisti kultūras, mākslas, novadpētniecības un mūžizglītības jomās; • izstrādāt ar kultūras jomu saistītus radošos projektus, koordinēt amatiermākslas kolektīvu darbību; • asistēt Iestādes administratīvajos un organizatoriskajos procesos (sagatavot budžeta tāmes, līgumu projektus utt.);   un ja Tev ir: • augstākā izglītība kultūras jomā; • iepriekšēja darba pieredze kultūras jomā, projektu vadībā, pasākumu organizēšanā (vēlama); • zināšanas par kultūras procesiem, iestādes darba organizēšanu; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: teicamas organizatoriskās, komunikācijas un sadarbības prasmes; prasme vadīt komandu, motivēt darbiniekus, paust viedokli, pamatot savu rīcību un lēmumus, augsta atbildības sajūta, spēja noteikt prioritātes, organizēt darbu; • labas iemaņas darbā ar datoru (MS Office programmām, interneta pārlūkprogrammām un sociālajiem tīkliem); mēs piedāvājam: • aizraujošu un radošu darbu uz attīstību vērstā pašvaldībā; • pamatalgu pārbaudes laikā 999 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 1052 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Motivācijas vēstuli, CV un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz dace.jurka@valmierasnovads.lv vai personīgi Mazsalacas kultūras centrā, adrese: Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras novads ar norādi „Kultūras darba speciālista/-es amatam”, līdz 2025.gada 19.maijam. Tālrunis papildu informācijai: 26645713, 29179179. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KULTŪRAS PASĀKUMU ORGANIZATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Kultūra / Māksla Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-19 Kontaktpersona: dace.jurka@valmierasnovads.lv 26645713

Mūsu partneri