Valmieras Ziņas

5 pārtikas drošības princi, kas jāievēro, gatavojot produktus mājās

Lasīšanas laiks: 4 min

Pārtikas drošības ievērošana mājas apstākļos bieži tiek nepietiekami novērtēta, lai gan pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas procesā ir neskaitāmi riski – kļūdu pieļaušana var izraisīt dažādas nopietnas saslimšanas. Nepietiek tikai ar higiēnas prasību ievērošanu – roku, trauku un darba virsmas regulāra mazgāšana nenozīmē, ka pagatavotā pārtika būs nekaitīga veselībai. Circle K vides, veselības un drošības departamenta vadītāja Laima Volkova dalās padomos, kā parūpēties par pārtikas drošību mājās.

„Gatavojot mājās, zināšanu trūkuma dēļ cilvēki neapzinās, kādu ietekmi uz veselību var izraisīt nedroša pārtika. Esmu pārliecināta, ka pārtikas jautājumos labāk ir ievērot pat augstākas drošības prasības nekā nepieciešams, nevis riskēt ar savu veselību, ” stāsta L. Volkova.

1.Visi augļi un dārzeņi ir jāmazgā, bet gaļa nē

Maldīgi ir domāt, ka jāmazgā tikai tie produkti, kuri tiek ēsti ar visu mizu, piemēram, āboli un bumbieri. Patiesībā ir jāmazgā pilnīgi visi augļi un dārzeņi, arī mandarīni, apelsīni, greipfrūti un banāni. Nemazgājot šos augļus, mikroorganismi no mizas, to mizojot, tiek pārnesti uz augli un tik un tā nonāk organismā.

Savukārt ar jēlu gaļu ir tieši pretēji – pirms pagatavošanas to mazgāt nedrīkst vai tas jādara ļoti uzmanīgi. Gaļas mazgāšana, īpaši vistas gaļas ir bīstama – ar ūdens šļakatām mikroorganismi nokļūst izlietnē un uz dažādām virsmām. Tie pavisam nepamanāmi var tikt pārnesti uz citiem produktiem – ja gaļā esošie mikroorganismi nonāk uz pārtikas produktiem, kas tiek ēsti termiski neapstrādāti, piemēram, salāti, sekas var būt ļoti bēdīgas.

2.Atsevišķi virtuves dēlīši dažādiem produktiem

Viens no drošības principiem, kas jāievēro jebkurā situācijā, ir atsevišķu virtuves dēlīšu izmantošana zivīm, gaļai, dārzeņiem un maizei – tas ir pats drošākais veids, kā izvairīties no jēlos produktos esošo baktēriju nokļūšanas svaigajos produktos.

3.Produktu atkausēšana ~+ 4 grādu nevis, istabas temperatūrā

Jēla gaļa un zivju produkti tiek klasificēti, kā augsta riska pārtika – tie ātri bojājas un tajos ļoti ātri vairojas dažādi mikroorganismi, tāpēc to pagatavošanā jāievēro īpaša piesardzība. Viens no biežākajiem klupšanas akmeņiem ir nepareiza sasaldētas gaļas un zivju atkausēšana. Pēc ASV pārtikas drošības departamenta ieteikumiem drošākais pārtikas atkausēšanas veids ir tās pārvietošana no saldētavas uz ledusskapi (atkušanas laiks var aizņemt vismaz 24h). Tāpat pārtiku ieteicams atkausēt mikroviļņu krāsnī atkausēšanas režīmā vai ievietot slēgtā plastikāta maisiņā un turēt aukstā ūdenī (ūdeni ieteicams mainīt ik pēc 30 min.). Atkausēt pārtiku istabas temperatūrā nav ieteicams, jo, piemēram, gaļa un zivis no ārpuses atkūst ļoti ātri (kamēr iekšējais slānis atkūst lēni) un siltā vidē uz tās sāk vairoties mikroorganismi. Turklāt šāds pārtikas atkausēšanas veids negatīvi ietekmē produkta kvalitāti un garšas īpašības.

4. Jāizvairās no bīstamās temperatūras zonas

Produktu drošā temperatūras zona ir līdz + 4 grādiem pēc celsija un, karsējot 2 minūtes (pastāv arī citi gatavošanas paņēmieni kā ilgstošāka karsēšana zemākā temperatūrā) vai sasniedzot + 75 grādus mikroorganismi iet bojā. Savukārt temperatūra no +5 līdz +63 grādiem dēvēta par bīstamo zonu, kurā notiek strauja mikroorganismu augšana, kas var izraisīt dažādas saslimšanas

Piemēram, sildot zupu, ir jāsagaida moments, kad tā tūlīt sāks burbuļot, bet, gatavojot gaļu vai zivis, ar pārtikas termometra palīdzību ieteicams pārbaudīt produktu temperatūru, īpaši, ja neesat pārliecināts par spēju novērtēt gatavību pēc vizuālām pazīmēm.  Īpaši tas noder gadījumos, kad tiek gatavoti lielāki gaļas gabali. Dažādu ekspertu viedokļi atšķiras, bet tiek uzskatīts, ka optimālais ilgums pārtikas turēšanai bīstamajā temperatūras zonā ir ne ilgāk kā 2 stundas un tad tā ir jāizlieto vai jāpārvieto aukstumā (ledusskapī vai saldētavā). Tas tāpēc, ka atdziestot  pēc karsēšanas vai sasilstot pēc izņemšanas no ledusskapja produkts sasniedz bīstamo zonu, kas ir labvēlīga vide mikroorganismu attīstībai.

5. Jāseko līdzi produktu derīguma termiņiem

Lai uzturā lietotu drošu pārtiku, ir jāseko līdzi ražotāja noteiktajam derīguma termiņam. Turklāt atsevišķi jāseko līdzi pārtikas produktu izmantošanas ilgumam pēc iepakojuma atvēršanas. Nereti cilvēki kļūdās, uzskatot, ka pārtikai ar atvērtu un neatvērtu iepakojumu ir viens un tas pats uzglabāšanas termiņš, lai gan patiesībā tiklīdz produkta oriģinālais iepakojums ir atvērts, mainās tās lietošanas ilgums. Parasti tas ir ne ilgāks kā pāris dienas, bet precīzu informāciju par uzglabāšanas termiņu pēc atvēršanas jāmeklē uz produkta iepakojuma. Svarīgi zināt, ka ne visi mikroorganismi un baktērijas ir ar aci saskatāmi, saožami vai sagaršojami.

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA Senioru māja aicina savai komandai aprūpes centrā "Rūjienas senioru māja"pievienoties sociālo rehabilitētāju. Prasības: • pirmā līmeņa profesionālā augstākā vai akadēmiskā izglītība sociālās rehabilitācijas jomā; • labas darba organizācijas prasmes, spēja strādāt komandā; • prasme strādāt psiholoģiski sarežģītās situācijās.  Galvenie amata pienākumi: • piedalīties klienta sociālā rehabilitācijas plāna izstrādē un nodrošināt tā īstenošanu; • palīdzēt klientiem uzlabot esošās sociālās prasmes, sekot līdzi klienta prasmju attīstībai; • veicināt klienta līdzdalību savu sociālo prasmju apgūšanā; • iesaistīt klientus brīvā laika pavadīšanas aktivitāšu organizēšanā un veicināt līdzdarbību; • pārzināt un prast pielietot normatīvos aktus, kas saistīti ar amata pienākumu izpildi.  Piedāvājam: • pilna laika darbu; • sociālās garantijas; • darba alga 900 - 1200 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas.  Pretendenta pieteikums sastāv no: • CV – dzīves un darba gaitu pārskats; • pieteikuma vēstule par pretendenta spējām un motivāciju strādāt; Profesija: SOCIĀLAIS REHABILITĒTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Valdemāra iela 26, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-02-28 Darba sākšanas datums: 2025-01-21 Kontaktpersona: Jānis Roze 29484776 Izglītības līmenis: 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība

SIA Senioru māja Ārstniecības iestāžu reģ. nr. 054000005 aicina pieteikties darbā medicīnas māsas darbam RŪJIENĀ Prasības: · vidējā speciālā, pirmā līmeņa profesionālā augstākā vai augstākā medicīniskā izglītība; · reģistrācija ārstniecības personu reģistrā; · valsts valodas zināšanas; · labas komunikācijas spējas un sadarbības prasmes, · godīgums un cieņpilna attieksme pret katru pacientu; · spēja patstāvīgi plānot darbu, noteikt prioritātes, augsta atbildības sajūta. Pienākumi: · profesionāli veikt dažādas ārsta nozīmētas medicīniskās manipulācijas pacientam aprūpes centrā; · Sadarboties ar SIA Senioru māja ārsta palīgu un sekot viņa norādījumiem; · veikt atskaites par savu darbu, atbilstoši SIA Senioru māja dokumentācijas prasībām. Piedāvājam: · samaksa no 7-9 €/stundā, · darba laiks - maiņu darbs, · sociālās garantijas. CV sūtīt uz e-pastu: info@seniorumaja.lv,  ar norādi “Vakance medicīnas māsa” Tālrunis sīkākai informācijai: 29484776 Profesija: MĀSA/ vispārējās aprūpes MĀSA Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-02-28 Darba sākšanas datums: 2025-01-20 Kontaktpersona: Jānis Roze 29484776 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

SIA Senioru māja aicina savā komandā aprūpes centrā Rūjienas senioru māja sociālo aprūpētāju Amata mērķis: Plānot sociālās aprūpes pakalpojumus personām, kurām vecuma vai veselības stāvokļa dēļ ir grūtības sevi aprūpēt un nodrošināt pamatvajadzības; atbilstoši klienta funkcionēšanas spējām, vēlmēm un vajadzībām, izvērtēt un noteikt sociālās aprūpes pakalpojuma apjomu un saturu senioru mājas klientiem. Prasības pretendentiem: •Augstākā izglītība sociālajā darbā vai pirmā līmeņa augstākā izglītība ar kvalifikāciju sociālais aprūpētājs; •Pārzin sociālā darba, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas procesu norisi; •Augsta saskarsmes kultūra un prasme kontaktēties ar cilvēkiem; •Patstāvība uzdevumu izpildē un prasme organizēt savu un citu darbinieku darbu;  Galvenie pienākumi: •Izvērtēt klienta pamatvajadzības. •Plānot un organizēt klientam sociālās aprūpes pakalpojumus. •Nodrošināt klienta pamatvajadzību apmierināšanu individuālajā līmenī. •Nodrošināt klientu aprūpes plānu noformēšanu, aktualizēšanu. •Kontrolēt aprūpes plāna izpildi. Mēs piedāvājam: •Atalgojumu 900 - 1200 EUR (pirms nodokļu nomaksas); •Apmaksātus kvalifikācijas uzturēšanas kursus; Pretendenta pieteikums sastāv no: • CV – dzīves un darba gaitu pārskats; • pieteikuma vēstules par pretendenta spējām un motivāciju strādāt.   Profesija: SOCIĀLAIS APRŪPĒTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valdemāra iela 26, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-02-28 Darba sākšanas datums: 2025-01-20 Kontaktpersona: Jānis Roze 29484776 Izglītības līmenis: 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība

Mūsu partneri