Valmieras Ziņas

5 garšvielas sildošiem ēdieniem

Lasīšanas laiks: 3 min

Īpaši labi sildoši ēdieni noder gan pie vakariņu galda aukstākā laikā, gan rīkojot pavasara talkas un pirmos piknikus. Šāda veida ēdienus viegli var pagatavot, izmantojot kādu no piecām sildošajām garšvielām – melnos piparus, Teličeri piparus, ingveru, kariju vai kardamonu, pieredzē dalās AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

“Garšvielas ir dabīgi produkti, kas aug dažādās pasaules vietās. Tās piešķir ēdienam specifisku garšu, smaržu un paildzina to uzglabāšanas laiku. To garša un smarža tiek iegūta no oleorezīniem, ko satur augi. Aromāta stiprums atkarīgs no oleorezīnu daudzuma, kā arī to proporcijas. Garšvielas un garšaugus ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī. Kad tos pievienosiet, uzgaidiet, līdz tie pilnībā sajaucas ar ēdienu. Piemēram, ilgstoša garšvielu atrašanās karstumā var mainīt to garšu. Ja ēdiena gatavošanai nepieciešams neilgs laika periods, garšvielas var pievienot sākumā. Savukārt, ja ēdiens jāgatavo ilgi, pievienojiet tās pašās beigās vai gatavošanas laikā,” aicina pamēģināt AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Melnie pipari

Melnie pipari ir pasaulē visbiežāk izmantotā garšviela. Maltiem pipariem virtuvē vienmēr atradīsies pielietojums, taču, ņemot vērā, ka no tiem jau ir izdalījušās ēteriskās eļļas, tie nebūs tik asi un aromātiski kā svaigi malti melnie pipari. Veselus melnos piparu graudus cieši noslēgtā traukā var uzglabāt līdz pat trim gadiem. Ja jums jāizmanto malti melnie pipari, uzglabājiet tos slēgtā traukā, sekojiet rotācijas principam un bieži atjaunojiet krājumus. Vislabākais rīks piparu sasmalcināšanai un sašķelšanai ir piesta. Melnie pipari ir labs papildinājums zivju, gaļas ēdieniem, zupām, marinādēm.

Teličeri pipari

Tellicherry Garbled Special Extra Bold pipari nāk no Teličeri, Keralā, Indijā. No vienas pipara stīgas var iegūt tikai 20% šo augstvērtīgo piparu. Tie ir 4–6,5 mm lieli. Sarkanas, nogatavojušās ogas tiek novāktas un cieši iepakotas plānos džutas maisos. Tad maisi tiek ievietoti upes straumē. Pēc 1–2 nedēļām pipari tiek izcelti no upes, noberzti, lai pilnībā atbrīvotos no miziņām, un tad noskaloti. Žāvēšanas procesam jābūt ātram, lai mitrie pipari nesāktu pelēt. Būtiski, ka Tellicherry Garbled Special Extra Bold pipari pēc novākšanas tiek šķiroti. Tā kā šiem pipariem ir daudz lielāki graudi nekā citiem piparu veidiem, un tie satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu, šie pipari piešķir ēdienam viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas. Lielajiem augļiem ir patīkami sulīgs un spēcīgs aromāts, kas piešķir īpaši patīkamu un dziļu garšu – labi sader ar cepeti un citiem gaļas ēdieniem. 

Ingvers

Ingvers labi sader ar Āzijas ēdieniem, kā arī konditorejas izstrādājumiem un desertiem. Kā garšviela tiek izmantota notīrīta un samalta sakne. Ingvers ir iecienīts ķīniešu un indiešu virtuvē. Jāatceras, ka sālītiem ēdieniem ingveru jāpievieno uzmanīgi, saldajiem – pēc garšas. Lietošana: tortes un citi konditorejas izstrādājumi (piemēram, piparkūkas), ēdieni no āboliem un bumbieriem, augļu salāti, saldējums un putukrējums, dzērieni, ēdieni no dārzeņiem un sēnēm, marinādes, cūkgaļa, austrumu virtuves ēdieni no gaļas, zivs, vistas gaļas un vēžveidīgajiem. Īpaši piemērots kā garšviela pie putukrējuma un saldējuma. Vērts nobaudīt arī ļoti veselīgo ingvera tēju.

Karijs

Karijs ir garšvielu maisījums, kura sastāvā ir kurkuma, ingvers, ķimenes, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, melnie pipari, lauru lapas un grieķu sierāboliņš. Tas labi noder rīsu, vistas un cūkgaļas ēdienu pagatavošanai un iekrāsošanai. Karijs piešķir ēdienam zeltītu nokrāsu un austrumniecisku garšu. Pirms lietošanas vēlams uzkarsēt nelielā eļļas daudzumā. Piemēram, zaļais karijs ir viens no vislabāk zināmajiem un iecienītākajiem Taizemes ēdieniem. Vistas izsmalcinātajā garšā jūtams kokosriekstu piens, laims, ingvers un koriandrs.

Kardamons

Ja piparus dēvē par garšvielu karali, tad kardamonu par karalieni. Šai garšvielai ir sena vēsture, ko saista pat ar Ēģiptes valdnieci Kleopatru, bet mūsu platuma grādiem tuvāks vēsturiskais stāsts ir, ka vikingi savulaik kardamonu aktīvi izmantojuši ceptiem ēdieniem. Kardamonu daudz izmanto Indijas ēdieniem. Kardamons ir izplatīts indiešu un Tuvo Austrumu virtuvēs, kur to parasti pievieno kafijai. Kardamonu vēl var pievienot kūkām, maizei un augļu salātiem.

Mūsu Auto Valmiera oficiālais Volkswagen un Škoda dīleris Vidzemē aicina komandai pievienoties Mazlietotu automašīnu pārdevējs/-a Darba apraksts: Lietoto automašīnu aktīva pārdošana; Realizēt uz klientu apmierinātību orientētu darbu; Pildīt noteiktos automobiļu pārdošanas plānus; Veikt nepieciešamo pārdošanas dokumentu savlaicīgu noformēšanu; Pārzināt lietoto automobiļu tirgus norises un tirdzniecības specifiku, ieskaitot cenu veidošanos, aprīkojumu, modeļus un konkurentu darba metodes; Atbildēt uz klientu pieprasījumiem, kas saņemti gan elektroniski, gan telefoniski. Prasības: Izglītība: vismaz vidējā izglītība; B kategorijas autovadītāja tiesības un labas auto vadīšanas iemaņas; Ļoti labas latviešu, vēlamas angļu valodas zināšanas; Pārdevēja talants, zināšanas par automašīnu uzbūvi un to ekspluatāciju; Darba pieredze pārdošanas jomā un aktīvā klientu piesaistīšanā. Iepriekšēja darba pieredze līdzīgā jomā tiks uzskatīta par priekšrocību; Azartisku un mērķtiecīgu pieeju pārdošanas procesam; Prasmes labi lietot MS Office datorprogrammas; Spēju patstāvīgi plānot un organizēt savu darbu. Mēs piedāvājam: Nepieciešamo apmācību darba pienākumu veikšanai; Darbu stabilā un augošā uzņēmumā; Labu tehnisko nodrošinājumu un darba apstākļus; Draudzīgu kolektīvu un drošu darba vidi; Piemaksas atbilstoši sasniegtajiem pārdošanas mērķiem; Atalgojumu atbilstoši sasniegtajiem pārdošanas rezultātiem sākot no 1000 eiro; Visas sociālās garantijas un veselības apdrošināšanu. Tiks izskatīti kandidāti arī bez iepriekšējas pieredzes. Pieteikuma vēstuli un CV, lūdzu, sūtīt uz e-pastu: uldis.ozolins@mmg.lv vairāk informācijas par tel. 29448806 Sazināsimies ar kandidātiem, kuri būs izturējuši 1.atlases kārtu. Profesija: PĀRDEVĒJS KONSULTANTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 86A, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-30 Kontaktpersona: CV sūtīt uz uldis.ozolins@mmg.lv vai nogādāt personīgi Rīgas ielā 86A, Valmierā. Tālr.29448806. Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri