Valmieras Ziņas
makonis
6°C
Vējš: 11 m/s

Trīs padomi izcilas kafijas pagatavošanai mājās

Kafijas eksperts Gatis Zēmanis ir pārliecināts – pēdējo gadu laikā augušas iedzīvotāju zināšanas kafijas jautājumos, tomēr ir viegli apjukt starp plašajiem kafijas pagatavošanas veidiem un daudzveidīgajiem rīkiem. Rimi Gardēži komandas eksperts apkopojis trīs vienkāršus pamatprincipus, lai pagatavotu izcilu kafiju mājas apstākļos.

“Kā īstenam kafijas gardēdim man mājās ir pieejami dažādi rīki kafijas pagatavošanai. Ja vēlos iepriecināt ciemiņus ar espreso vai kapučīno, tad izmantoju kapsulu automātu ar labu tvaika padevi perfektu piena putu pagatavošanai. Kad sieva pagatavo klasisku itāļu tiramisu, nevaru iedomāties neko labāku par svaigu, ar patīkamu skābuma līmeni apveltītu Etiopijas kafiju. To mēdzu gatavot mokas kanniņā, izmantojot aeropresi. Tāpat kafiju mēdzu gatavot arī franču presē. Protams, dzeru arī aplejamo kafiju krūzītē, ko izvēlos 40% gadījumu. Tomēr, neatkarīgi no izvēlētās kafijas pagatavošanas metodes, vienmēr pieturos pie galvenajiem ieteikumiem dzēriena pagatavošanā,” pieredzē dalās Rimi Gardēži komandas kafijas eksperts Gatis Zēmanis.

1. Pievērs uzmanību kafijas svaigumam

“Ar kafiju ir tieši tāpat kā ar maizi – jo tā ir svaigāka, jo garšīgāka,” uzsver Gatis. Izvēloties kafiju, pievērs uzmanību tās ražošanas datumam – jo svaigāka kafija, jo vairāk vērtīgā aromāta tā būs saglabājusi. Kafiju ir ieteicams uzglabāt tajā pašā iepakojumā, kurā tā ir iegādāta, jo tās lielākie ienaidnieki ir gaiss un gaisma. Tāpēc tās pārbēršana skaistā stikla traukā garšu neuzlabos, bet gluži pretēji – pasliktinās. Vislabāk, ja mājās ir pieejamas kafijas dzirnaviņas, tad var iegādāties pupiņu kafiju un samalt to tieši pirms kafijas pagatavošanas.

2. Izvēlies pareizo ūdeni

Kafijas garšu ietekmē ne vien pati kafija, bet arī ūdens, kurā tā tiek pagatavota. Tam ir jābūt ar zemu dzelzs sastāvu, neitrālu PH līmeni un sabalansētu minerālu sastāvu. Vislabāk pagatavošanai izmantoto filtrētu krāna ūdeni vai attīrītu ūdeni no pudelēm. Ūdens temperatūrai jābūt robežā no 92 līdz 96 grādiem pēc celsija. Ja temperatūra būs virs 96 grādiem, kafijai parādīsies rūgtena piegarša. Bet, ja ūdens temperatūra būs zemāka par 92 grādiem, kafija neatklās visu savu aromātu. Tiem, kam mājās nav pieejams ēdiena termometrs, pirms apliet kafiju ar verdošu ūdeni, ieteicam divas minūtes ļaut ūdenim atdzist.

3. Izmanto tikai tīrus rīkus

Kafijas pagatavošanā izmantotajiem rīkiem ir jābūt tīriem, jo kafija ļoti viegli uzsūc mitrumu. Ja kafijas un tējas pagatavošanai izmantojat vienu un to pašu franču presi, tā pēc katras lietošanas reizes ir kārtīgi jāizmazgā, pretējā gadījumā var tikt bojāta kafijas unikālā garša. Tāpat viena no būtiskākajām lietām, kas ietekmē dzēriena garšu un aromātu, ir ekstrakcijas laiks jeb tas, cik ilgi kafija saskaras ar ūdeni. Piemēram, espreso pagatavošanas aparātā tās ir aptuveni 25 sekundes, jo ūdens tiek padots zem liela spiediena. Savukārt mājas apstākļos, izmantojot franču presi, tam nevajadzētu būt ilgākam par 4 – 5 minūtēm, jo tad var rasties nepatīkama pēcgarša.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai plānojat piedalīties pašvaldību vēlēšanās?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Viens no vadošajiem kokapstrādes uzņēmumiem Latvijā, saistībā ar ražošanas apjomu pieaugumu, aicina pieteikties amatam Noliktavas un iepirkumu vadītājs/-a PIENĀKUMI: • Noliktavas darba organizācija un kontrole; • Noliktavas materiālu iepirkumu kontrole, ar mērķi nodrošināt nepārtrauktu ražošanas procesu; • Noliktavas krājumu kontrole pēc visām materiālu grupām; • Precīzu inventarizācijas rezultātu nodrošināšana; • Pārrunu vešana ar piegādātājiem, līgumu slēgšana un to nosacījumu izpildes turpmāka kontrole; • Mērķtiecīga un rezultatīva noliktavas komandas vadība; • Patstāvīga vadības uzstādīto mērķu virzīšana un realizēšana; • Komunikācija un veiksmīga sadarbība ar citām uzņēmuma nodaļām un noliktavas darbiniekiem. PRASĪBAS: • Pieredze noliktavas vadībā; • Augstākā izglītība , vēlama loģistikā vai vadībā; • Spēja motivēt komandu uz izvirzīto mērķu sasniegšanu; • Labas angļu valodas zināšanas; • Spēja formulēt problēmas un sniegt priekšlikumus to novēršanai; • Iniciatīva un patstāvība, pildot darba pienākumus; • Augsta atbildības sajūta pret uzdotajiem pienākumiem un precizitāte to izpildē; • Komunikabla un ambicioza personība ar vēlmi pilnveidoties un pierādīt sevi. PIEDĀVĀJAM: • Stabilu un konkurētspējīgu atalgojumu; • Interesantu un dinamisku darba vidi; • Sociālās garantijas; • Darbu saliedētā kolektīvā; • Profesionālas pilnveidošanās un izaugsmes iespējas. CV ar norādi “NOLIKTAVAS VADĪTĀJS/-A” sūtīt uz vakances@stali.lv Slodze: pilna Darba laiks: 08:00 – 17:00 Darba vieta: Cēsis

Mūsu partneri