Lasīšanas laiks: 2 min
Gatavojoties svētkiem, AS “Dobeles Dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas virtuve” autori Lindu Tellgrenu piedāvā recepti, ar kuru izdosies pārsteigt svētku viesus, iepriecināt gardēžus un padarīt svētku galdu krāšņāku.
Vienkārši un ātri pagatavojams Ziemassvētku kēkss tiem, kam svētku steigā nav laika gatavot piparkūku mīklu vai klasisko piparkūku vietā ir vēlme pasniegt ko neierastāku.
Izejvielas mīklai:
- 115 g sviesta istabas temperatūrā
- 310 g kviešu miltu
- 240 ml vāroša ūdens
- 1 tējk. sodas
- 3-4 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma
- ½ tējk. sāls
- 2 tējk. cepamā pulvera
- 120 g tumšā muskovado cukura
- 250 ml iesala ekstrakta
- 1 ēd.k. rīvētas svaigas ingvera saknes
- 2 olas, viegli sakultas
Izejvielas glazūrai:
- 225 g pūdercukura
- 4 ēd.k. piena
- Dekorēšanai – pistācijas un žāvētu zemeņu gabaliņi (vai citi dekori pēc vēlēšanās)
Pagatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Izklāj ar cepamo papīru 20 cm x 30 cm cepamo formu.
- Bļodiņā ielej vārošu ūdeni, pieber sodu, samaisa un noliek malā.
- Lielā bļodā kopā samaisa miltus, garšvielas, sāli un cepamo pulveri.
- Sviestu saputo ar tumšo cukuru. Iemaisa iesala ekstraktu, sodu ar ūdeni un ingvera sakni. Iemaisa miltus. Pievieno olas un turpina kult, līdz izveidojusies viendabīga mīkla.
- Mīklu lej sagatavotajā formā un cep 35 – 40 minūtes.
- Kamēr kūka cepas, gatavo glazūru, sajaucot kopā pūdercukuru ar pienu.
- Kūku izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
- Glazūru pārlej kūkai. Dekorē ar pistācijām un žāvētu zemeņu gabaliņiem.