Valmieras Ziņas

Baltijas Baso pēdu ultramaratons noslēdzies ar jauniem trases rekordiem

Lasīšanas laiks: 3 min

Sestdien, 30.augustā Latvijā gar jūras krastu risinājās 2.Baltijas Baso pēdu ultramaratons, kurā piedalījās 101 skrējējs, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Latvijas Baskāju skriešanas biedrība.

Ar basām pēdām skrēja 55 maratona dalībnieki, pārstāvot četras valstis – Latviju, Igauniju, Norvēģiju un Lielbritāniju. Šis skrējiens Eiropas ziemeļos ir īpašs, jo piedāvā dalībniekiem veikt ultramaratona distanci basām pēdām, turklāt baskāju skrējējus vērtējot atsevišķi.

Sacensību distance bija veicama pa smilšainu pludmali, garākajām distancēm šķērsojot divas dziļākas, bet brienamas upes. Savukārt pirms paša finiša nepilna puskilometra garumā dalībniekiem pa zvejnieku iemītu taciņu bija jāšķērso niedru audze.

Ultramaratonu pieveikušie skrējēji bija patīkami pārsteigti par tik garām smilšainām pludmalēm. Maršruts no Mazirbes līdz Rojai izvēlēts ar nodomu, jo šajā pludmales posmā nav akmeņu un lielu upju, vienlaikus dalībniekiem tiek piedāvātas gleznainas piekrastes ainavas.

Garākajā 53 kilomteru distancē ar startu Mazirbē piedalījās 32 skrējēji, no tiem 17 ar basām pēdām. Šajā distancē kopvērtējumā uzvarēja un jaunu trases rekordu uzstādīja Jānis Saulīte, finišējot basām pēdām ar rezultātu 4:03:19 un otrajā vietā atstājot Miķeli Zumbergu ar rezultātu 4:09:17. Kā trešais finišēja pērnā gada uzvarētājs Edgars Rencis ar rezultātu 4:10:32. Visi trīs ātrākie garākās distances veicēji finišēja ar basām pēdām, savukārt pirmais garās distances veicējs apavos finišā ieradās kā ceturtais.

No sievietēm ultramaratona distancē pirmā bija Aija Linē, kura apavos noskrēja ar rezultātu 5:19:45, bet otrā finišu sasniedza Aija Rulle basām kājām ar rezultātu 5:46:00, trešā vietā atstājot Vitu Zeltzaķi, kura apavos noskrēja ar rezultātu 5:59:06. Pagājušajā gadā ultramaratona distancē sievietes nepiedalījās, tāpēc arī sieviešu konkurencē 53 kilometru distancē uzstādīts jauns trases rekords.

34 kilometru distancē uzvaru guva Ansis Šteiners basām kājām ar rezultātu 2:38:20, otrajā vietā atstājot igauni Heigo Hein, kurš apavos noskrēja ar rezultātu 2:40:13. Savukārt trešajā vietā finišēja Mārcis Bokmanis basām kājām ar rezultātu 2:44:10. Sieviešu konkurencē pirmā finiša līniju šķērsoja Kristīne Sprice, kura apavos noskrēja ar rezultātu 3:02:21, otrā – Līva Veinberga basām kājām ar rezultātu 3:10:20, bet trešā – Una Pūpola, kura noskrēja apavos ar rezultātu 3:12:06.

11 kilometru distancē uz kopvērtējuma pjedestāla kāpa tikai baskāju skrējēji. Vīriešu konkurencē pirmo vietu ieguva Gundars Rusovs  ar rezultātu 42:35, otro – Igors Šutovs ar rezultātu 43:32, savukārt trešo – Ališers Jakupovs ar rezultātu 44:17. No sievietēm ātrākā bija Ināra Lūse ar rezultātu 45:14, otrajā vietā atstājot pērnā gada uzvarētāju Lindu Beldavu ar rezultātu 48:40, savukārt trešajā vietā finišēja Gunta Amoliņa ar rezultātu 49:40.

“Esam ļoti priecīgi un gandarīti par lielo atsaucību un cilvēku interesi par baskāju kustību Latvijā. Šī gada sacensības ir noslēgušās ar jauniem trases rekordiem, turklāt

baskāju skrējēji visās distancēs ir pierādījuši, ka basām pēdām ir iespējams ne vien mērot garas distances, bet arī noskriet tās ātri.

Šogad īpašs prieks ir par drosmīgajām dāmām, kas piedalījās 53 km distancē, jo pērn šajā distancē startēt pieteicās tikai vīrieši,” atzīst Latvijas Baskāju skriešanas biedrības dibinātājs Edgars Rencis.

Tāpat biedrības pārstāvis atgādina, ka skriešana basām pēdām tiek uzskatīta par vismazāk traumatisko, turklāt arī par dabiskāko un ekoloģiski draudzīgāko skriešanas veidu.

Skrējienu organizēja Latvijas Baskāju skriešanas biedrība un aktīvās atpūtas kompānija “Adventure Tour Time”.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri